För många anledningar

Igår tittade jag klart på 13 reasons why.

13-reasons-why

Jay Asher har verkligen lyckats med att illustrerat en berättelse om hur en människa som väljer att ta sitt liv mår och tänker. Denna gripande serie som baserats på hennes bok lyfter fram så otroligt många tankar och funderingar som kan förekomma hos en människa som bara mår sämre och sämre och hamnar i en ond spiral som tillslut gör att hon inte ser någon annan väg ut än att ta sitt liv. Att hon finner så lite mening med livet att inte ens bilderna av ett bättre liv, en annan tid, kan förändra eller ändra hennes tankar.

Serien speglar många olika perspektiv, både vuxnas och ungdomars, både den objektives och den subjektives perspektiv. En familj som vid tillfällen inte har tid, en kurator som inte vet hur hen ska hantera situationen, en person man tycker om som inte förstår sammanhanget, en vän som inte ser helheten.

Serien tydliggör verkligen hur allt det som händer och inte händer, stora som små saker, tillslut kan få en människa att känna att den inte vill leva och den tydliggör också starkt vad som kunde förändrat allt. Att om bara en liten sak varit annorlunda, att bara någon gjort eller sagt någonting annorlunda, så hade det kunnat räddat ett liv.

Det är så viktigt att tänka på vad man gör och hur det påverkar andra människor. Den här serien öppnar verkligen ens ögonen och jag tycker verkligen att ni ska se den. För det finns för många anledningar till att människor mår dåligt.