Vegan

Mitt kanske allra viktigaste nyårslöfte, som jag hållit på ett tag för att jag inte riktigt vetat hur: jag har bestämt att jag (vi) under detta år ska bli veganer.

Jag äter väldigt lite animaliska produkter idag, det är äggen och fisken jag fortfarande äter mycket av och hade någon frågat mig igår så hade jag sagt att jag inte varit säker på om jag skulle inkludera ägg och fisk i min nya kost, men idag är jag mer än säker. Detta är anledningen:

whatthehealthfilm

Det var precis en sådan här film som gjorde att jag (även om jag till stor del inte åt socker innan) började med att granska varenda innehållsförteckning efter orden tillsatt: socker, sirap och andra sötningsmedel av olika slag.

(sockerfilmen)

Igår började jag och Emil och jag att titta på dokumentären Wath The Health, vi har ännu inte sett hela men vi båda två mådde så dåligt efteråt. Det är helt otroligt vad lite vi egentligen vet om det vi köper och stoppar i oss. Att mat som vi äter varje dag, som vi ätit sedan vi var små och som anses vara bra mat, inte alls är så bra längre, på grund av genmanipulation, tillsatser (antibiotika, salt för att nämna två som vi känner igen) och gifter.

Som som min mamma skulle säga om jag började prata om kost med henne: ”det finns lika mycket som motsätter det som finns bevisat” och jag skulle säga att; ”ja självklart”, en del av det vi läser stämmer inte, och en del gör det. Jag tror inte på allt jag läser och ser, absolut inte, och det är väldigt svårt att göra det eftersom det finns versioner av allt, så många åsikter och så mycket, ja, rent ut sagt skit men fakta är fakta. Vi får i oss fett, gifter och tillsatser som inte är bra för oss, genom att äta animaliska produkter, det går inte att säga emot.

Eftersom ägg varit så stor del av min kost så har jag tidigare googlat riktigt mycket på fakta om ägg och av det jag läst dragit slutsatsen om att det är helt ofarligt och ibland det nyttigaste vi kan äta. Ägg innehåller mer än fyra gånger så mycket kolesterol som biff(!), och då ska nämnas att rött kött har varit påtalat länge, cancerframkallande eller inte, orsak till hjärt- och kärlsjukdomar eller inte? Jag kan inte jättemycket om hur kroppen är uppbyggd för att hantera kolesterol men jag har läst på en del och vet att om man är frisk, lever sunt och inte är överviktig, så kontrollerar och producerar kroppen automatiskt kolesterol. Ägg och kyckling har kanske inte varit dåligt tidigare men med den mängden vi idag konsumerar och med de manipulationer som sker är det inte längre bra. Inte bra alls. Kan jag nu undvika att äta det, ja då kommer jag göra det.

Mitt val att bli vegan är inte längre bara baserat på cruelty mot djur utan nu även på min hälsa. Jag har till exempel alltid fått höra, precis som alla andra att mjölk är livsviktigt. Det var några år sedan jag först hörde om att vi egentligen inte är menade att dricka mjölk och eftersom jag inte gjort det på så otroligt många år har jag inte funderat på det så mycket. Mättat fett är något kroppen egentligen inte behöver alls och är faktiskt största anledningen till hjärt- och kärlsjukdomar. Det absolut största intaget vi gör, är genom mejeriprodukter och kött. Emil kommer aldrig mer att köpa mjölk.

Det är nu sedan vi flyttat hit till USA som jag verkligen fått upp ögonen för, och velat ta steget mot att sluta äta produkter som kommer från djur, what so ever. Det är så mycket tillsatser och föreskrifter här, som för länge sedan är förbjudet i Sverige och EU. Hemma var det inte lika jobbigt, inte för oss, för de kött som vi ätit har oftast varit älgkött från pappa. Men här har vi inte en aning vad de saker vi köper kommer ifrån, även om de är ekologiska, NGO-, QAU-, USDA- och så vidare-märkta. Men den här filmen har vi sett lite för mycket.

Farmägarna hittar sätt att kringå reglerna och gör allt för att människor ska tvivla på vad som verkligen är farligt. De större företagen har egna forskare och organisationer som arbetar för att marknadsföra varorna på bästa sätt och sprida falsk information, endast för egen profit. Vi blir överkörda av företag som lurar oss att äta vad vi egentligen inte behöver och vad som är farligt för oss bara för att de vill tjäna pengar. De företag som vinner på försäljningen av en sak skyller sjukdomar på de som säljer varor av ett annat slag.

Det är dock inte säkert att det är lika dåligt överallt, och det tror inte jag heller. Sverige är antagligen ett av de bästa länderna vad gäller animaliska produkter, men det spelar inte så stor roll tycker jag. Jag skulle kunna prata hur länge som helst om varför det inte är bra att äta kött. Förutom tillsatserna, gifterna, fettet, och genmanipulation, så har vi det behandlade köttet, som är något av det allra farligaste och sedan har vi ju också inverkan på miljön.

(För er då som vill veta vad behandlat kött är och varför det inte är bra: Behandlat kött har modifierats för att antingen förlänga hållbarheten eller ändra smak och man använder oftast rökning, härdning eller tillsats av salt eller konserveringsmedel. Följderna är att cancerframkallande kemikalier bildas och därifrån är det inte svårt att dra slutsatsen: risken för att själv få cancer ökar. Femtio gram behandlat kött ökar chansen med sjutton procent och hundra gram rött kött med arton procent (begränsade bevis).)

(och för er som vill veta lite snabbt varför det inte är bra för miljön: Överkonsumtionen och därmed tillverkningen av animaliska produkter står idag för femton till tjugo procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.)

Den absolut största anledningen till att jag vill bli vegan är såklart på grund av djuren, djur som bara lever för en sak, att föda oss människor. Jag vill arbeta för den dagen då kossan är en ägodel och inte blir uppfödd för att slaktas, då kossan får leva fritt. Jag har varit ovis vad gäller detta och jag kan bara säga att det var på tiden. Jag hoppas att fler människor förstår vad de kan göra för att förändra världen. Vare sig man lever i en av världens största städer eller som hos oss hemma i Östavall, en liten by, så kan man göra skillnad. Slutar vi att konsumera kött, fisk och fågel så blir efterfrågan mindre och företagen har inget annat val än att gå en annan väg, en bättre väg.

Jag kan bara tipsa om att se denna filmen, vad man sedan väljer att tro på är upp till var och en.

Jag beställde två tröjor idag, tänkte bara avsluta med att visa hur fina de är.

Baby-Tee-White---NYCT-Clothing_jpg___83_8___Layer_18_copy__RGB_8_774x

sweatshirt-friends-not-food-unisex-crewneck-sweatshirt-2_860x

(Team gräsätare : Vänner inte mat)