Energilös

Det har nu gått tjugo dagar sedan jag bloggade senast och sedan jag bestämde mig för att helt och hållet börja äta veganskt. Jag har mått så dåligt, riktigt riktigt dåligt. Jag har läst på så mycket innan och under tiden, hur mycket jag behöver av alla olika vitaminer och mineraler, vilka produkter som innehåller mest av det jag behöver och hur mycket jag behöver äta av de produkterna, för att komma upp i den mängd jag behöver. När jag säger att jag läst på mycket så menar jag verkligen mycket. Jag har googlat i timmar, skrivit upp, räknat ut och köpt in nya produkter. MEN. Det tar ett tag att komma in i det här, har jag märkt…

IMG_1205 2

IMG_1343

Jag har varit så trött, helt otroligt trött. Jag har vaknat på morgonen och verkligen inte kunnat kliva upp, och även om jag somnat om så har det varit likadant när jag vaknat igen. Kan jämföras med två saker, ett: när man är bakis, man vaknar och har ont i hela kroppen, framförallt huvudet och man knappt röra sig, eller två: man tar en powernap på dagen och vaknar upp x antal timmar senare och inte längre vet vilket år det är eller vart man är, man är tröttare än man var när man la sig, ögonen går knappt att öppna och man är helt utmattad. Så har jag känt mig i två veckor, helt förstörd.

Viktigt att nämna är att jag verkligen har ätit mer än vad jag brukar, mer grönsaker, mer baljväxter, ja mer av allt OCH jag började redan första veckan med att äta B-vitamin-, kalcium- och D-vitamintillskott. Jag kände i början av förra veckan att det inte var hållbart längre, eller snarare Emil kände. Jag tränade varje dag och sedan satt jag i princip resten av dagen i soffan (lite överdrift kanske, lagade ju mat och så) och kämpade för att hålla mig vaken. Det enda jag ville göra när jag klev upp var att gå och lägga mig igen. Det fungerade helt enkelt inte.

Så i slutet av förra veckan pratade Emil med lagets läkare och fick lite tips och instruktioner om att öka intaget av de tabletterna jag tog samt att köpa en hel del andra. Nu vet jag att det tar ett tag (i alla fall minst en vecka) innan man ska känna effekt av kosttillskott, MEN jag vaknade i vilket fall som helst dagen efter och kände att jag äntligen var utvilad, lite placebo kanske men det tar jag, alla dagar i veckan! Så nu har jag haft en vecka av energi, äntligen.

Bortsätt från detta så har det faktiskt varit roligt. Vi har ätit några riktigt äckliga middagar men även några riktigt riktigt goda! Jag lär mig väl förhoppningsvis eftersom, tänker att jag ska ta någon matlagningskurs, eller det är nog ett måste om jag ska få fortsätta laga veganskt här hemma. Förhoppningsvis kan jag så småningom också sluta med tillskotten jag äter just nu. Första tiden kommer nog bli lite av en inkörningsperiod, det kommer bli några fler äckliga middagar, en del hemkörning och energin kommer att vara upp och ner, men det är det värt.

IMG_1221 2

IMG_1468

IMG_1252 2

IMG_1523

IMG_1634

IMG_1594

IMG_1327

IMG_1230 2

Idag har jag en ”nerdag”, vaknade med väldigt lite energi. Jag har slarvat lite med tabletterna men det ligger nog framförallt i att att jag är så otroligt dålig på att laga mat när Emil inte är hemma. Han är just nu på roadtrip, åkte strax efter fem på morgonen i söndag och kommer vara borta i ungefär åtta-nio dagar. Nu är jag inte energilös för de, jag tycker om att vara själv ibland och jag är faktiskt lite glad att han inte är hemma nu, för det går magsjuka i laget och Emil är en av dem som hittills fått det… Det betyder ju förhoppningsvis att han är frisk när han kommer hem. Men åter till saken, jag hatar att laga mat till mig själv, förut var det lite enklare. Jag gjorde en äggröra på tre eller fyra ägg, det kunde jag göra till frukost, lunch och middag. Men nu måste jag faktiskt laga något och det har kanske blivit lite för mycket smoothies , selleri och hårdbrödmackor dessa dagar. Jag har också tränat två till tre gånger varje dag sedan han åkte och vilat lite för lite, så det kan det ju bero lite på det också.

Så idag samlar jag energi, har tränat två gånger men inte lika hårt som annars och jag ska snart ta en promenad till affären för att få lite luft och kanske lite inspiration till något jag kan äta till middag.

Jag tror inte att jag på något bra sätt kan sammanfatta övrig tid dessa tjugo dagar, men det har i alla fall gått fort och vi har gjort absolut ingenting alls. Det har snöat så jag har vakat varje morgon av att någon skottar snö på trottoarerna eller borstar bort snö från bilarna och det är KALLT, riktigt kallt. Vi har fryst inne och vill inte vara ute, riktigt tråkigt. Det har regnat, nu i tre dagar i sträck, och det har bara varit allmänt grått. En dag hade vi dock sol och det tog jag vara på. Körde min morgonlöpning ute istället för i gymmet, så otroligt skönt!

IMG_1475

IMG_1482

 

 

Jag har ju förresten klippt mig, eller Emil har klippt mig, och jag klippte honom. Måste säga att det gick riktigt riktigt bra, för mig i alla fall. Men Emil hade det lite svårare, det är inte jätterakt nu, men jag bryr mig inte så mycket, det växer ju ut!

 

Det har ju faktiskt varit alla hjärtans dag också. Vi brukar ju inte fira något speciellt, lite blommor kanske, nån liten överraskning och kanske en god middag. Denna gång var jag dock till ett ställe som hade allt, verkligen allt, till alla möjliga firanden (eller hur man säger). Vi slår på stort tänkte jag, det brukar ju vara så här borta, allt ska vara lite extra, så jag köpte pynt och tallrikar och sugrör och lite rosenblad, såklart. Ja roligare än så var det inte, vi åt lunch på tallrikarna och sedan var det ju dags för match, men det var mysigt ändå.

 

 

IMG_1364

IMG_1382

Det här inlägget blev visst superlångt, så blir det när man inte skrivit på länge men tänkte avsluta med att dela med mig av en liten sång, från mitt youtubekonto. Har ju också skapat ett nytt konto på instagram där jag lägger upp lite musik (myvoicefanny).

Puss och kram, jag hoppas att ni alla mår jättebra, vi hörs!