Facial and skincare

Idag gjorde jag min första ansiktsbehandling med dermapen.

Jag har testat epilering förut (permanent hårborttagning), för några veckor sedan. De går in med en nål i hårsäcken, bränner i tre sekunder och plockar sedan bort hårstråt. Det är det ondaste jag någonsin har haft tror jag. Eller… jag har också provat hårborttagning med laser nu, de använde Alexandrite lasern, det gick fortare men det gjorde nog lite ondare. Det var i alla fall vad jag försökte föreställa mig att dagen smärtnivå skulle hamna på, och därför kände jag det knappt alls. Jag tyckte snarare att det var ganska behagligt och jag kommer definitivt att göra det igen!

Jag är lite öm i huden nu, och lite röd, men jag kan redan känna att huden stramar lite, tror jag. Jag köpte också några sheet masks som jag ska använda varje dag nu i några dagar för att få koll på min torrhet.

Today I did my first facial with microneedling.

I’ve tried electrolysis hair removal before, a couple of weeks ago (it’s called ”epilering” in Sweden, I think it’s the same thing). They go in with a needle, heat it up for three seconds and then the hair falles off. I’ve never felt that kind of pain before. Or… I’ve also tried laser hair removal now, they used the Alexandrite Laser, it was quicker than the electrolysis hair removal but hurt a bit more. Anyway, that’s what I tried to imagine the microneedling to feel like today, and therefore I barely felt it. I actually really enjoyed it and I will definitely do it again!

I’m a bit sore now and a bit red, but I can already feel the skin tightening, I think. I also bought some sheet masks that I’m going to use every day now just to get some moist in to my dehydrated skin…

IMG_2683

Jag måste dock säga att min hud aldrig någonsin varit få bra som den är nu och varit sedan vi flyttade från Milwaukee då jag köpte mig lite nya produkter. Först gjorde jag research. Jag har provat så många olika märken och produkter men har aldrig riktigt hittat något jag tycker passar mig och min hudtyp. För det första har jag alltid trott att min hud är oljig och att det är anledningen till finnar, men så har inte varit fallet. Min hud är jätteuttorkad och känslig. Jag har använt helt fel produkter i åratal, ända sedan jag började. Att ta hjälp av hudvårdskliniker hjälpte inte riktigt heller. Jag har varje gång köpt en hel hög av deras produkter, från de märken som de sålt och slutat upp med att använda det motvilligt eller så har jag gett det till mamma, eftersom jag inte velat slänga det efter bara några veckor. Så, google är min vän. Jag hittade en del saker som verkligen hjälpte mig, och la sedan till det i mitt sökande på produkter. Här är lite jag har sparat, som gjorde mig väldigt mycket smartare:

”Generellt så spelar det ingen roll hur gammal du är, du borde alltid använda någon form av exfoliation” – Dr. Fusco

”Du borde alltid använda solkräm, varje dag.”
”Smörja in med A- och C-vitamin kan torka ut huden.”
”Retinol borde inte blandas med AHA-syra för det kan irritera huden.”
”Om du har acne, var varsam med att blanda bensoylperoxid och salicylsyra (de kan bli för mycket om de används tillsammans).”
”Känsliga hudtyper bör undvika alkoholbaserade toners och gelbaserade hudkrämer. Geler har ofta en stramande effekt som kan bli för mycket för dessa hudtyper.”

Jag läste om syror och ph-värden, exfoliering för förnyade celler, antioxianter för matt och plufsig hud, hyaluronsyra för återfuktning och så vidare. Från det bestämde jag att jag skulle försöka hitta produkter som innehåll i alla fall en av de sakerna jag behövde.

Detta är min lätta guid för vad jag letar efter när jag handlar idag och även de saker jag verkligen verkligen älskar och kommer att fortsätta använda. Det är några produkter jag fortfarande letar efter, men nu vet jag vad jag jag ska kolla efter och jag vet att dom finns där ute någon stans.

Skrubb – Exfolierande (Sisley – Paris’ Gentle Facial Buffing Cream))
Rengöring – Mjölk eller olja
Serum – Föryngring (La Prairie – Anti-Aging Rapid Response Booster)
Hudkräm – Återfuktande (La Mer Crème de la Mer)
Ögonkräm – Antioxidanter (Estée Lauder – DayWear Eye Cooling Antioxidant Moisture Gel)
Solskydd – SPF 50
Lypsyl – Hyaluronsyra (Neutrogena Hydro Boost Hydrating Lip Shine)

I have to say though, my skin has never felt this good, and it’s been like that since we moved from Milwaukee and I got myself some new products. First I did some research. I’ve tried so many different brands and skincare products but I’ve never found something I really liked or something that fits my skin type. First of all I’ve always thought that my skin is oily and that that has been the reason for breakouts, that was not the case. My skin is really dehydrated and sensitive. I’ve used totally wrong products for years, ever since I started. To get help from skin care clinics didn’t really help either. I bought a load of their stuff, from the brand they were selling and ended up using it reluctantly or I’ve been giving it to my mom, since I didn’t want to throw it away after a couple of weeks. So, google is my friend. I sat down one day and just did all the research I should have done a long time ago. I found some stuff that really helped me, and then I applied it to my search in products. Here’s some stuff I’ve saved, that made me a lot smarter:

“In general, no matter what age you are there should be some degree of exfoliation,” says Dr. Fusco. 

“You should also be using broad spectrum sunscreen every day.”
”Layering vitamin A with C could dry the skin.”
”Retinol shouldn’t be mixed with AHAs because this can be irritating.”
”If you’re acne prone, beware of coupling benzoyl peroxide and salicylic acid (which can be too much when used together).”
”Sensitive skin types should avoid alcohol-based toners and gel-based moisturizer. Gels usually have an astringent quality so they could be too much for this type of complexion.”

I read about acids and ph levels, exfoliation for renewal, antioxidants for dullness and puffiness, hyaluronic acid for hydration and so on. From that I decided to try to find products that had at least one of the things my skin needed. 

This is my easy guide for what I look for when I shop and also the things I really really love today, and will keep using. There’s some products that I still haven’t found, but I know what I’m looking for now and I know they’re out there somewhere. 

Scrub – Exfoliating (Sisley – Paris’ Gentle Facial Buffing Cream)
Cleansing – Milk or oil
Serum – Anti-age (La Prairie – Anti-Aging Rapid Response Booster)
Lotion – Hydration (La Mer Crème de la Mer)
Eye cream – Antioxidants (Estée Lauder – DayWear Eye Cooling Antioxidant Moisture Gel Crème)
Sunscreen – SPF 50
Lypsyl – Hyaluronic acid (Neutrogena Hydro Boost Hydrating Lip Shine)

Med ett nytt ansikte ska jag nu gå och lägga mig. Jag sov lika dåligt igår som i förrgår. Jag vet inte riktigt varför men jag tror det har en hel del att göra med nästa säsong… Allt är klart nu och det kommer troligtvis ut i morgon. Sov gott, det ska jag försöka göra nu.

With a new face I’m now going to bed. I slept as bad yesterday as the day before. Don’t know what’s going on but I think it has a lot to do with next season… Everything is done now and you’ll probably hear about it tomorrow. Sleep tight, that’s what I’ll try to do now.